Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten fenomenalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich dań.
Wino Portugalia
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara norma powiada, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna reguła. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana bądź z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.