Dobra kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród wielu opcji, które daje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne jedzenie włoskie
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. Dobra restauracja włoska w Krakowie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film